Obrtna sredstva uz kamatnu stopu od 1,5 posto

N O V O S T I, Posredovanje pri zapošljavanju -> Obrtna sredstva uz kamatnu stopu od 1,5 posto

Mikrosubjekti, mali gospodarski subjekti, obrtnici, fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja te ustanove i drugi slični gospodarski subjekti koji obavljaju djelatnosti u cilju stjecanja dobiti, mogu dobiti kredit od 1000 do 25.000 eura za obrtna sredstva. 

5f11afbddf364cfa9b087828c9def330

Cilj je programa kreditiranje mikrosubjekata i malih subjekata maloga gospodarstva uz povoljnije uvjete. Uza smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja cilj je povećati dostupnost zajmova toj skupini poduzetnika.

rba-krediti

Namjena programa je kreditiranje trajnih obrtnih sredstava, i to za pripremu proizvodnje, kupnju sirovina i materijala, ostale proizvodne troškove, troškove zaposlenih, novo zapošljavanje, zakup poslovnog prostora, režijske troškove te opće troškove. Kamatna stopa te vrste zajma kreće se od 1,5 do 3,5 posto.

 

Istekom roka korištenja zajam ulazi u otplatu, a poduzetnik zajam plaća kvartalno. Instrument osiguranja zajma je zadužnica, a može se dogoditi da HAMAG traži i dodatne instrumente osiguranja, ovisno o procjeni rizika

Kod HAMAG-ovih ‘obrtnih’ zajmova, slično kao i kod programa ESIF-ovi mikroinvesticijski zajmovi, poduzetnici koji ulažu, primjerice u Zagrebu plaćaju kamatnu stopu od 3,5 posto, a oni u primjerice Virovitici 1,5 posto. No, za razliku od programa ESIFovi mikroinvesticijski zajmovi, program Mikrozajam za obrtna sredstva ima nešto drugačija pravila u vremenu korištenja. Naime, rok korištenja mikrozajmom za obrtna sredstva je tri mjeseca od potpisivanja ugovora o zajmu. Minimalan iznos kredita je dakle 1000 eura, a maksimalni 25.000 eura. Poduzetnik može dobiti i po- ček, koji traje najviše šest mjeseci pod uvjetom da je otplata minimalno dvije godine. Rok otplate je od jedne do najviše tri godine, a u tu maksimalnu ročnost ulazi u poček.

Komentari su zatvoreni.